Doorgaan naar hoofdcontent

Stop het overleven en begin te leven

Deze zin las ik en vond ik bijzonder:

"Waarheid zelf doet geen pijn wel het herkennen van wat je verstopt."

Herkenbaar dit!
Erachter komen dat wat jij aangenomen had, om te kunnen overleven, gebaseerd was op leugens.
En dat horen doet zeer, niet omdat je dan de waarheid hoort, maar omdat je er achter komt dat je iets verdrongen hebt, verstoppen wilde en het een tijd later toch naar boven komt.
Dat gevoel waarom je het bewust of onbewust verstoppen wilde schreeuwt omhoog en doet pijn.
In onze strategieën om met pijn te kunnen omgaan zitten nog weleens van dit soort valkuilen. 
Het is goed voor dat moment, om moeilijke dingen te kunnen doorstaan. 
Maar wat kan het moeilijk zijn om los te laten als het niet meer nodig is. 
En dan kan opeens een overlevingsstrategie vernietigend gaan werken. 

Pijn en angst

Het is zo nodig om dan juist de waarheid te horen, te aanvaarden dat het pijn doet en op zoek te gaan waar die pijn vandaan komt. 
Op een leugen kan je niet verder, en op onbewuste leugens om te overleven net zo min. 
Het is onkruid in je hart en je zal merken dat het woekert, dat het je belemmerd. 
Ga op zoek naar de wortels en haal het maar weg.
Dat is een heel proces, dat weet ik heel goed. 
Maar wat voelt het bevrijdend als ik weer wat weg had gehaald. 

Ruimte en genezing

Ik voelde de ruimte die ik daardoor kreeg, het licht wat beter binnen kwam. 
En soms voelde ik mij lichter. 
Haal het onkruid maar weg en maak maar een hele bloemen zee aan waarheden! 
Pijn die je meemaakt, het doet wat met je. 
Bij de 1 wat heftiger als de ander. 
Maar zoveel mensen hebben maniertjes gevonden om met hun pijnen verder te kunnen leven. Manieren waarbij ze zichzelf tekort doen, het leven draait om de angst heen. 
Je kan er door en je kan dat aan, het is een leugen dat het makkelijker is om het maar niet te doen. Hoe langer je de pijn in jezelf niet de ruimte geeft hoe meer pijn het doet. 
Hoe harder het gaat roepen, het wil gezien worden, erkent worden en uiteindelijk zal dat het pijn gevoel verzachten. 

Lef en leven

Als je er naar durft te kijken, het durft te gaan verzorgen en geven wat het nodig heeft. 
Pijn is niet zinloos en moet je niet onderdrukken, vaak lukt dat ook maar voor een bepaalde periode, en merk je dat hoe langer je het vast gezet hebt hoe heftiger het is om er door te kunnen. 
Zodra je pijn onderdrukt, zit je in gevangenschap en kan je bijna niet verder groeien, er zullen vlakken zijn waarop je niet verder kan, omdat je dan eerst door de pijn heen moet, je loopt daar met een boogje om en blijft hangen, waar je verder mag gaan. 
Als je naar je pijn durft te kijken, de wond bloot durft te leggen, de viezigheid eruit kan halen (alle leugens die als een korst erover heen gegroeid zijn) dan kan er herstel gaan komen.

Je hoeft niet te overleven, je mag leven....



Pijn


Innerlijke
pijn zo
anders als lichamelijk
geen medicijn wat er
helpt

helpt
om het
te stillen maar
weet je kan ervan
herstellen

herstellen
en innerlijk
genezen de wonden
soms zo diep moeten
bloot

bloot
gelegd ze
mogen er zijn
om liefdevol verzorgt te
worden

worden
erkent dat
is waar jou
pijn het hardst om
roept

roept
net zolang
totdat je gehoor
eraan geeft dan komt
genezing

genezing
het is
er ook voor
jou met dat diepe
verdriet

verdriet
omarm het
en luister ernaar
vertel jezelf maar de
waarheid

waarheid
je bent
prachtig gemaakt en
mag er zijn zonder pijn

pijn
we zullen
het allemaal ervaren
het kan je gevangen
houden

houden
in angst
of onzekerheid loop
je eigen gevangenis maar
binnen

binnen
haal de
boeien maar weg
vrijheid is ook voor
jou

Reacties

  1. Inderdaad en Jezus wil je daarbij helpen. Je knapt niet stuk je knapt ervan op....

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dankbaar dat we daarvan getuigen zijn. Hoe puinhoop het ook is, alles is overwonnen en het is heerlijk dat we hier mogen delen in die overwinning. Wat Hij deed voor mij/ons daar word ik stil van.....

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Ik vind het leuk als je een reactie achterlaat.
Wil je wel reageren maar niet dat jouw reactie openbaar staat?
Mail gerust naar:

schrijfgelukjes@gmail.com

Populaire posts van deze blog

Ervaringen van God in mijn leven

Als ik denk aan God ervaren? Dan voel ik mij rijk... Gouden tip Ik heb op heel veel momenten in mijn leven God mogen ervaren. Iedere keer weer raakte het mij en het heeft mij gevormd tot wie ik nu ben. In mijn leven heb ik veel moeilijke dingen meegemaakt. Dat is waarom iemand mij ooit een geweldige tip gaf: Schrijf de ontmoetingen en ervaringen met God op! Want ja, moeilijkheden zullen blijven komen. Doordat ik zoveel mooie momenten met God mocht ervaren en opschrijven, had ik iets tastbaars voor als het tegen zat. Als ik dan mijn notitieboek erbij pakte waarin ik deze momenten had opgeschreven, dan lukte het mij om mijn focus te veranderen. Ik kon kijken naar God en Zijn werk in mijn leven. Daardoor zakte alle angst en alle zorgen. Want het liet mij zien: God is erbij in jouw leven. Altijd! God in de diepte van mijn leven Al jong mocht ik God voor het eerst ervaren. Op een dieptepunt in mijn geloofsleven. Ik was twaalf jaar, en had toen al zó'n drie

Geef je verleden over

Heel vaak hoor ik mensen praten met elkaar. Er word gesproken over het verleden. Zelf doe en deed ik dat ook heel veel. Maar telkens kom ik er achter dat als ik dat gedaan heb, dat ik iets voed. Mijn verleden werd er alleen maar groter door, de last voelde zwaarder, de wond was opengegaan door er over te praten. En daar was het dan gestopt... Op die manier praten, dat lost niets op! Het verleden werd gevoed, het werd zo groot, dat het mijn heden overschaduwde, mijn heden was niet sterk genoeg tegen het onkruid dat mijn verleden werd. Als ik niet uitkeek zou het onkruid uit mijn verleden, de groeiende bloem die gemaakt is om te bloeien op Zijn tijd, gaan verstikken. De weg van herstel Ik heb geleerd hoe ik mijn wonden goed kan verzorgen, iets kan doen om ze te laten genezen. Al moet ik zeggen, genezen was ook eng. Wat als de wond dicht was, er een mooi litteken gekomen was, wie zou ik dan zijn? Wie zou ik zijn zonder die pijn? Het hele proces om te herste

God zorgt voor mij!

Vertrouw op God Hij zorgt voor je! Dit staat op een kaartje dat ik al een paar weken geleden mocht ontvangen. Dit kaartje heb ik bij de foto van mijn moeder gezet. Als bemoediging, maar ook als reminder aan beloften die God gedaan heeft. Wat ik merkte is dat ik heel snel achter deze quote het volgende zeg: Als ik. Hier wat voorbeelden van wat ik bedoel: Als ik maar bid Als ik maar Bijbel lees Als ik Hem vraag Als ik Gisteren kreeg ik een inzicht dat ik met jullie wil delen. Ik las deze Bijbeltekst: Want ieder die zijn leven wil behouden, zal het verliezen, maar wie zijn leven verliest omwille van mij, zal het behouden. Mattheüs 16:25 Het gaat niet om mijn ik, het gaat niet om wat ik doe. Pasen 2018 leerde mij: Het gaat om wat God doet, om wat Jezus heeft gedaan! Mijn ik, of in deze situatie als ik.... Het maakt God alleen maar kleiner. Zolang ik denk, geloof of mezelf voorhou dat ik iets van God heb ontvangen door mijn ik, dan maak ik mijn ik te groot. Er is niets wat ik