Doorgaan naar hoofdcontent

Mijn leesjaar

Afgelopen jaar heb ik, ondanks de vele dingen die ik deed, ook een heerlijk leesjaar gehad. Ik mocht veel lezen voor mijn studie en ben geslaagd voor mijn examen. Ik merkte dat ik het heerlijk vond om weer te leren, maar tegelijk ook, dat het echt bij mij past om de psychologische wereld in te gaan. Mensen te kunnen helpen, te bemoedigen, te steunen, wegen te mogen wijzen en te spiegelen. Wat is het fijn om te merken dat ik nu iets doe wat zo goed past bij de talenten die God aan mij geschonken heeft. Maar afgelopen jaar heb ik nog meer mogen lezen. Heerlijk vind ik het, boeken waardoor ik dingen leer, of waardoor een nieuwe wereld open gaat.
De boeken die mij bij gebleven zijn, en waarom, zet ik voor jullie op een rij:


 • Hizkia God is mijn sterkte - Lynn Austin
 • Hizkia God is mijn lied - Lynn Austin
 • Hizkia God is mijn redding - Lynn Austin
 • Manasse de God van mijn vader - Lynn Austin
 • Manasse de God van mijn volk - Lynn Austin
Deze serie heb ik achter elkaar verslonden. Wat bijzonder mooi om op die manier de Bijbelse geschiedenis tot mij te mogen nemen. Er zaten zulke wijze lessen in. Bijbelse romans met een boodschap. God is een God die Zijn volk niet verlaat. Diezelfde God is ook de God die ons niet verlaten zal! Kies maar voor Hem en er zullen wonderlijke, Hemelse dingen in je leven gebeuren.
 • Familie van Jezus - Karen Kingsbury
 • Vrienden van Jezus - Karen Kingsbury
Ook deze twee boeken brachten voor mij de Bijbel, Jezus, meer tot leven. Het beeld wat ze neerzetten voelde zo realistisch en gaf zo'n andere visie op Zijn leven hier op aarde. Wat een talent bezit deze schrijfster. Deze twee boeken zijn voor mij erg waardevol geweest. De Bijbel zo omschreven dat het mensen zijn zoals ik mezelf ook voelen kan. Verhalen die ik al jaren hoor, maar nu op een manier beschreven waardoor het leek alsof ik de Bijbelverhalen voor het eerst aan het lezen was.


 • Aan Gods hand door pijn en lijden - Tim Keller

Zo mooi hoe hij omschrijft wat je met je lijden kan, er is een weg door het lijden heen. Dit boek was voor mij heel herkenbaar en liet mij inzien hoe ver ik gekomen ben met mijn lijden overstijgen. Het een plekje geven in mijn leven zodat ik ermee verder kan, dat het mij niet belemmerd of gevangen houd. Dit was voor mij bijzonder om te mogen merken. Hoe diep ik gezeten heb werd zichtbaar door dit boek, maar tegelijk dus ook hoe ik, aan Gods hand mocht groeien en herstellen naar de mens die ik nu ben. Het maakt mij dankbaar! Heb je ervaring met lijden? Of zit je nu in een diep lijden? Dit boek is echt een aanrader!

 • Liefde en Respect - Emerson Eggerichs

Dit boek kreeg ik als cadeau op mijn trouwdag. Ik ben er in begonnen en heb het in 1x uitgelezen. Wat ontzettend helder en duidelijk omschreven! Voor degene die een relatie hebben, getrouwd zijn, of trouwen willen: Lees dit boek. Het bevat een hele kostbare waarheid. Liefde en respect en hoe het zit in een relatie. Wil je weten wat het rad van waanzin is waar deze Emerson over schrijft? Ik weet zeker dat iedereen dat rad zal herkennen. Ik hoop voor al mijn lezers dat ze telkens weer op tijd uit dat rad van waanzin kunnen stappen en kunnen beginnen aan het rad van motivatie. Elke keer opnieuw. Het maakte voor mij veel relatie problemen duidelijk. Het is helder en duidelijk omschreven. Er zit zelfs een apart gedeelte in voor de man en voor de vrouw. Daardoor is dit ook erg mooi om samen te lezen. 

 • Eva - W. Paul Young
De manier van schrijven is zo bijzonder! Een verhaal met een boodschap. Aan het begin had ik geen idee waar dit boek zich afspeelde en juist dat maakte mij nieuwsgierig. Ik heb dit boek echt in 1 adem uitgelezen. Wat een schrijver, na zijn mooie boek de uitnodiging, wist ik: Dit boek wil ik ook lezen! Van het begin tot het einde raakte dit boek mij. Het is een verrassend boek, een boek wat kostbaar is door de boodschap van geliefd zijn wie of wat je ook bent, maar ook doordat het laat zien: de wachters hebben het druk met de hoofdpersoon van dit boek. Hoe druk hebben ze het met mij? Lekker verrassend boek! Dat hou ik ook zo voor jou!

 • Het vaderhart van God - Floyd McCung
 • Hoe God naar je kijkt - Wilkin van de Kamp
Deze twee boeken heb ik gelezen, wat is het heerlijk geweest om te lezen. Te mogen kijken naar wie God werkelijk is, wie Hij voor mij wilt zijn. Dat wat God tegen jou zegt, durf jij dat aan te nemen? In beide boeken heb ik een zoektocht gehad, wie is God werkelijk voor mij? Hoe denk ik over Hem, onbewust. Wat merkte ik dat de dingen die ik geleerd heb, soms juist relatie met mijn Heere in de weg kunnen staan. Ben je op zoek naar een versteviging of een groei in relatie met Hem? Dan zijn dit boeken waardoor je verder kan komen. Beide boeken bevatten voorbeelden, waardoor het voor mij meer leeft dan als het alleen theorie was gebleven.

 • Ik eer jou - Marja Verschoor Meijers
Eert uw vader en moeder. Dit boek gaat om eren, het gaat over familierelaties. Juist de familie(s) is een plek waar een basis gevormd word voor de rest van je leven. Maar ook van het beeld van God. Van samenleven, van verantwoordelijkheid, trouw en liefde. En wat gaat het daarin vaak mis. Dit boek beschrijft heel mooi hoe we met (familie) relatie problemen om kunnen gaan. Er ligt een zegen klaar voor degene die het kunnen: Het eren van hun vader en moeder, voor de mensen die om kunnen gaan met gezag, maar ook voor de mensen die met liefde met hun naaste omgaan (dat is de kern van alle geboden namelijk). Wat kan het eren van ouders/familie leden een strijd zijn. In dit boek word de strijd beschreven maar krijg je ook kostbare handvaten om de strijd te kunnen staken. En bij het lezen moest ik telkens aan twee dingen denken:

Wees stil en weet dat Ik God ben (geloof je dat? Leg je strijd dan maar in Zijn hand, Hij wil ook jouw God zijn!).

&

Mij komt de wraak toe, Ik zal het vergelden, zegt de Heere.

 • Terug naar het gewone Pastoraat - Gerrit Houtman
Pastoraal werk is iets voor alle gemeenteleden. Dit boek bevat mooie (korte maar krachtige) lessen. Het behandeld belangrijke thema's als luisteren, respectvol vragen stellen, empathie tonen, confronteren zonder oordelen. Dit is één van de boeken van afgelopen jaar waar ik veel mee kan. Pastoraat = het omzien naar elkaar in een gemeente. Dat is iets wat we allemaal zouden moeten doen of ons voor in zouden mogen zetten. Maar het is tegelijk ook een kwetsbaar iets. Dit boek is duidelijk omschreven en legt een paar belangrijke pijnpunten binnen pastoraal werk bloot. 

 • Op weg naar een emotioneel gezond leven - Stormie Omartian
Dit boek had ik al een tijdje op de plank liggen. Maar die titel, die hield mij een tijdje tegen. Dit jaar pakte ik dit boek toch op, was ik er klaar voor om op deze manier naar mezelf te kijken. Het is een boek wat ik niet zomaar even uitgelezen heb, een boek waar ik de tijd voor nam. Maar wat kostbare tijd werd. Het liet mij verder groeien in mezelf, bracht mij in de kracht van God, maakte helder en duidelijk wat ik nodig heb. Nu was ik er aan toe om met die inzichten om te gaan maar had ik ook de innerlijke ruimte om het toe te passen. Deze vrouw is zelf een van verdriet gegaan en heeft het weten te keren naar een leven van vrede en volheid, met Jezus, met God. Sowieso vind ik het erg fijn om van andere mensen dit soort ervaringen te horen/lezen. Het maakt mij duidelijk hoeveel kracht zo'n getuigenis van je leven kan zijn. Dit boek is niet een boek wat je weg legt als je het uit hebt. Het is een boek wat je door je hele leven heen, telkens weer opnieuw kan pakken en kan gebruiken als meetlat langs je geestelijk en emotionele leven.


 • Niemandskinderen - Carolien Roodvoets

Dit boek kocht ik in het geboortejaar van mijn zoon, toen had ik het gelezen. Dit jaar pakte ik het weer op. Ik wil dit boek hier in deze lijst ook echt noemen. Het is een aangrijpend boek waarin beschreven word wat de gevolgen zijn van een onveilige jeugd en de verwerking daarvan. Het boek gaat over oorlog, een privé oorlog waarin sommige kinderen moeten overleven. In die privé oorlog zijn ze niemandskinderen, ze zijn niet van hun ouders, omdat ouders niet van hen (kunnen) houden, ze zijn niet meer van zichzelf omdat ze vaak niet meer van zichzelf kunnen houden, ze zijn ook niet van anderen (ook al bedoelen die het nog zo goed) doordat ze zich niet meer kunnen hechten aan de anderen. Dit boek is voor deze kinderen geschreven. Zodat ze herkenning, steun, troost mogen ervaren. Ja soms zal dit boek pijn kunnen doen, maar de pijn die dit boek brengt komt niet door het boek, maar door je ervaringen. Het is tijd dat je die pijn er laat zijn, onder ogen durft te komen en eruit laat komen. Zodat je weer iemands kind kan worden. En al staat het niet in dit boek, wens ik je toe dat jij Gods Kind mag gaan voelen. Mooier nog: Gods geliefde kind! 


Welke boeken heb jij gelezen die je bijgebleven zijn?

Reacties

 1. Wat een mooie lijst met boeken! Krijg zin om te lezen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Veel leesplezier Els. Dank je wel voor je reactie!

   Verwijderen
 2. Bedankt voor je tips! Dat boek over pastoraat ken ik niet en ga ik zoeken. Ik moet nog een paar boeken voor mijn cursus lezen en deze lijkt me wel wat.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Doe je een cursus pastoraal medewerker? Mooi heel veel zegen. Veel lees en leerplezier!

   Verwijderen
 3. Wow, wat heb je heerlijk veel kunnen lezen zeg!!!
  Mijn topboeken dit jaar zijn:
  - Vergeving (Desmond Tutu)
  - Mijn dinsdagen met Morrie
  - Geen grappen God! (Corlien Doodkorte)
  - Liefde doet (Bob Goff)
  - Als God zwijgt

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik mis je beste boek dat je gelezen hebt Judith: Adem in, Adem uit...

   In januari ga ik die bestellen, ben heel nieuwsgierig.

   Verwijderen

Een reactie posten

Ik vind het leuk als je een reactie achterlaat.
Wil je wel reageren maar niet dat jouw reactie openbaar staat?
Mail gerust naar:

schrijfgelukjes@gmail.com

Populaire posts van deze blog

Leven naar Gods doel

Living God's purpose - Leven naar Gods doel
Het is de ondertekst bij de website van Powervrouwen, gemaakt door: Carianne Ros en Nelleke de Wit! Op 27 Januari ben ik naar het powervrouwen event geweest dat zij samen organiseerde. Voor het eerst dat ik alleen ging naar zo'n persoonlijk event, maar ik heb hier bewust voor gekozen, zodat ik mij niet hoefde aan te passen aan iemand anders. Maar dit echt voor mezelf deed. Wat is het waardevol wat zij doen. Zelf uitdragen en leven naar God's doel! Want wat kan dat moeilijk zijn in ons leven. Wat hebben wij het nodig om te leren waarom wij gemaakt zijn. Tijdens het event werd voor mij al snel duidelijk waardoor ik wel wil, het verlangen wel heb, maar waarom ik telkens terug kom bij dezelfde vragen over mezelf en mijn leven.

Ik ben voor het eerst gestart met hun trainingsprogramma (te vinden op Powervrouwen - living God's purpose) voor mezelf, om te groeien en meer en meer te durven bloeien zoals God mij gemaakt heeft. De trai…

Bewaak je hart!

Ik zal jullie een nieuw hart en een nieuwe geest geven, Ik zal je versteende hart uit je lichaam halen en er een levend hart voor terug geven. Ezechiel 36:26 
Dat beloofd God aan Zijn volk Israël! Niet om wat zij voor Hem hebben gedaan. Maar om Zijn Naam weer de eer terug te schenken die het toekomt. God kon kiezen hoe Hij die eer weer zou herstellen. En Hij koos, om dit te laten gebeuren door Zijn volk. Door hele gewone mensen. Mensen die soms koppig waren, mensen die fouten maakten, mensen die Zijn Naam onderuit hadden gehaald in het gezicht van alle andere volken. Zijn volk, dat Hij geroepen had om anders te zijn. Wat ze niet hadden gedaan. Dat volk wilt Hij nu inzetten. Om te laten zien aan alle volken dat Hij God is! Ben jij een kind van Hem? Hoe heb jij het er vanaf gebracht in je leven? Hoe vaak leefde ik hetzelfde als de hele wereld om mij heen? Te vaak heb ik kansen laten liggen om Zijn Naam groot te maken, de eer te geven! En God? Hij wil mij gebruiken, en ook jou! Doormidd…

Voorbereidingstijd voor het huwelijk

Op 29 Augustus ben ik ten huwelijk gevraagd en heb ik ja gezegd.
Vanaf die tijd zijn mijn vriend en ik vol in de bruiloft sferen.
Wat een heerlijke tijd is dit.
Samen toeleven naar een begin als gezin.
Het is zo fijn om te kunnen zeggen dat na een maand stoeien de belangrijkste dingen rond zijn.
De ringen liggen zelfs al klaar.
En soms, heel soms, doen we ze even om.
Wat een heerlijk idee, en wat is het mooi!
Ook is onze kleding al in de maak.
Spannend spannend!
We zijn al in ondertrouw, en alles rondom de gemeente is ook gedaan.
Lijstjes worden nu echt afgestreept.
Afgelopen weken zijn we hard bezig geweest om eruit te komen met de feestlocatie.
En ook dat kunnen we nu zeggen dat rond is.
We gaan zo'n mooie dag krijgen!

Niet alleen voor ons, maar ook voor de kindjes is deze periode zo speciaal.
Het is spannend, want er gaat zoveel veranderen.
Maar tegelijk zo leuk!
Papa of mama gaat trouwen, er komt echt een heel nieuw gezin.
Eén vaste plek waar we zijn.
Wat zal dat de kindjes oo…