Doorgaan naar hoofdcontent

Veroordeling

Wat kunnen wij anderen om ons heen pijn doen! 

Met onze aangeleerde waarheid gaan wij over grenzen van andere mensen. Alsof het van onze overtuigingskracht, van onze waarheid afhangt?! De groep mensen die het meest veroordeeld? Het zijn de mensen die in hun Bijbel de opdracht vinden:

Oordeelt niet, opdat u niet geoordeeld wordt! (Mattheüs 7:1)
Oordelen die wij vormen over anderen, over elkaar binnen of over ons zelf, die hebben een uitwerking op je leven! Daarnaast hebben ze een grote uitwerking op het leven van een ander. Het is één van de dingen waar wij als mens niet voor gemaakt zijn. Leven met schuld, leven onder het oordeel. Was het niet God, die op het moment dat wij in schuld naar Hem kwamen te staan, direct ook uitzicht op een Redder gaf? 

Veroordeling bijt


De meeste oordelen die ik hoor hebben een bijtend venijn in de woorden. Ze missen de liefde, denken vanuit hun eigen gelijk, en missen het enige wat nodig is bij een beoordeling: De route van bevrijding. Veroordeling druk mensen neer en pint ze als het ware vast. Alsof ze met een speer vast gezet worden. Te vaak blijft die veroordeling mensen ook hun hele leven achtervolgen! Soms word iemand openbaar te schande gesteld, of misschien gebeurd het in het duister van jezelf. Door hoe jij over jezelf denkt.. Hoe doen ook de woorden van een veroordeling laten diepe sporen na. 

Wie is waarheid?

Weet dat onder welk oordeel jij ook geplaatst word, dat er ook een Bevrijder is. Gisteren hoorde ik een schitterende preek over de waarheid. Hoe vaak slaan wij elkaar er niet mee om de oren. Maar stop daar maar mee. De enige waarheid is een persoon. Hij is geslagen, bespot, te schande gezet, en heeft al onze schulden en veroordelingen met zich meegedragen aan het kruis. Hij die de Weg, de Waarheid en het Leven is. Wanneer je deze waarheid meeneemt naar iemand anders, dan ontstaat er geen kloof. Ja soms kan het wel confronterend zijn. Maar dan is er ruimte om te leven, dan is er bevrijding en een weg uit de schuld. Omdat je weet: Hij werd veroordeeld voor mij.


Vergeet Hem niet mee te nemen


Wanneer je mensen aan wilt spreken mag ik je dan vragen om Jezus mee te nemen? Stel je maar voor dat Hij naast je loopt, zit op de bank of bij je staat in de groep. Probeer je eens te bedenken hoe je dan zou spreken tegen mensen die iets anders doen, dan dat jij vind dat het hoort. Want de tekst die mij het meest hierover raakt is een Bijbeltekst die mij verteld dat wij allen voor ons zelf overtuigd moeten worden van onze eigen fouten. 

Natuurlijk, u veroordeelt dit alles. Maar u bent evenmin te verontschuldigen. Het oordeel dat u over anderen velt, velt u over uzelf, want de dingen die u veroordeelt doet u zelf ook. (Romeinen 2:1)

Zodat wij die bij God kunnen brengen. Elke keer wanneer de Geest je overtuigd van iets wat tussen jou en God in staat, mogen wij weten dat er bevrijding is. Het oordeel van God? Het pint je niet vast waar je nu staat. Het wijst je de weg, zodat je kan knielen aan Zijn kruis. Daar vind je de plek waar je schoon kan worden, waar je al je schulden achter je kan laten. Zo kan je het echte leven voluit leven!

Heb jij weleens te maken gehad met veroordeling? Durf jij te delen wat dit met jou heeft gedaan?Reacties

 1. Ik hou van je advies: "Wanneer je mensen aan wilt spreken mag ik je dan vragen om Jezus mee te nemen? Stel je maar voor dat Hij naast je loopt..." Dat kun je in allerlei situaties gebruiken. Ook gewoon tijdens het huishouden doen, om onder je werk. Ja, ik heb vaak te maken gehad met veroordeling. Niet leuk!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja wat je schrijft herken ik, je kan en mag Hem overal in je meenemen. Als Hij je gered heeft dan kan je eigenlijk niet meer los zijn van Hem. Al zijn wij ons daar niet altijd even zeer van bewust.

   Lastig dat je vaak te maken hebt gehad met veroordeling. Ik wens je Zijn liefde en troost.

   Verwijderen

Een reactie posten

Ik vind het leuk als je een reactie achterlaat.
Wil je wel reageren maar niet dat jouw reactie openbaar staat?
Mail gerust naar:

schrijfgelukjes@gmail.com

Populaire posts van deze blog

Tussen een oud en nieuw gezin!

Tussen oud en nieuw!
Dat is het nieuwe thema van de bloghop. Deze keer mocht Marc Volgers, van de blog Gloriaenkyrie.wordpress.com, het thema bedenken. Afgelopen weken was ik er voortdurend mee bezig. Wat kan ik hierover bijdragen? We leven tussen het oude en het nieuwe. Zoals Marc zelf omschreef, zijn we nog geen volmaakte schepping. Is er nog steeds gebrokenheid en lijden. Maar een oude schepping zijn we ook niet meer. Dit zijn allemaal delen waar ik eigenlijk heel veel over zou kunnen schrijven. Toch kwam er maar niets.

Ik zocht het op de verkeerde plek. Het graven in mezelf, als schrijfster, kan soms wel mooie dingen opleveren. Maar veel vaker heb ik gemerkt, dat de onderwerpen die mij 'opeens' in lijken te vallen kracht bevatten. Vaak loop ik dan al een tijdje tegen  onderwerpen aan in mijn leven. Wanneer ik dit deel doe ik vaak nieuwe inzichten op, vind ik (h)erkenning of mag ik rust ervaren. Het onderwerp waar ik afgelopen periode aan werk, tegen aanloop en in groei wi…

Gevulde kerstdagen

de mens kijkt naar het uiterlijk, maar de HEER kijkt naar het hart.’  Waar is jouw hart deze dagen mee gevuld? Weet je, zelfs wanneer je alle dagen iets hebt, wanneer je met familie eet, van alles onderneemt. Dan nog.... kan het leeg zijn! Wanneer je deze dagen alleen vult met alles wat op aarde is? Dan is het een aardse kerst. Durf jij het te vullen met iets Hemels? 
Dan pas vier je kerst met een Goddelijke inhoud. Hoe klein dat Hemelse nog voor je is, zet je hart er maar voor open. Want 2017 jaar geleden kwam Hij ook zo op de aarde. Klein en kwetsbaar, net zoals het misschien voor jouw nu nog voelt. De wereld had niets voor Hem klaarstaan, ook al had God allang de wereld voorbereid. De Redder kwam, en wanneer wij geen plek hebben in ons leven, dan is Hij er al wel. Hij kwam wel op de aarde, maar nog niet in jouw persoonlijke leven. Dan betekent dit grote geschenk nog niets voor jou. Maar wanneer je ruimte maakt, voor dat kleine en dat kwetsbare, dan mag je weten wat God heeft beloo…

Mijn gelezen boeken in 2017

Wat een heerlijk jaar ligt er achter mij, zeker als ik kijk naar de boeken die ik heb gelezen dit jaar. Het blijft voor mij zo'n rijkdom om heerlijk in een andere wereld te kunnen stappen. Of om inzichten te krijgen doormiddel van zelfhulp of studieboeken. Afgelopen jaar heb ik ontzettend veel gelezen. Studieboeken voor mijn examens, boeken gerelateerd aan mij studie voor mijn essay's, maar ook boeken waar ik zelf voor gekozen heb. Als ik kijk naar mijn gelezen boekenlijst (in google keep), dan valt mij op dat ik veel gelezen heb om te zorgen voor persoonlijke groei. Ook dit jaar zal ik een gedeelte delen van de boeken die ik gelezen heb.
Adem in adem uit - Judith Stoker Een eerlijk boek dat jou als lezer laat zien dat er voor alles een tijd is. Het voelt als thuiskomen. Een boek waar iedereen herkenning in zal vinden. De manier van schrijven zorgt dat het een boek is van vele gezichten. Een lach en een traan verschenen beurtelings op mijn gezicht. Dit was werkelijk een boek da…