Doorgaan naar hoofdcontent

Veroordeling

Wat kunnen wij anderen om ons heen pijn doen! 

Met onze aangeleerde waarheid gaan wij over grenzen van andere mensen. Alsof het van onze overtuigingskracht, van onze waarheid afhangt?! De groep mensen die het meest veroordeeld? Het zijn de mensen die in hun Bijbel de opdracht vinden:

Oordeelt niet, opdat u niet geoordeeld wordt! (Mattheüs 7:1)
Oordelen die wij vormen over anderen, over elkaar binnen of over ons zelf, die hebben een uitwerking op je leven! Daarnaast hebben ze een grote uitwerking op het leven van een ander. Het is één van de dingen waar wij als mens niet voor gemaakt zijn. Leven met schuld, leven onder het oordeel. Was het niet God, die op het moment dat wij in schuld naar Hem kwamen te staan, direct ook uitzicht op een Redder gaf? 

Veroordeling bijt


De meeste oordelen die ik hoor hebben een bijtend venijn in de woorden. Ze missen de liefde, denken vanuit hun eigen gelijk, en missen het enige wat nodig is bij een beoordeling: De route van bevrijding. Veroordeling druk mensen neer en pint ze als het ware vast. Alsof ze met een speer vast gezet worden. Te vaak blijft die veroordeling mensen ook hun hele leven achtervolgen! Soms word iemand openbaar te schande gesteld, of misschien gebeurd het in het duister van jezelf. Door hoe jij over jezelf denkt.. Hoe doen ook de woorden van een veroordeling laten diepe sporen na. 

Wie is waarheid?

Weet dat onder welk oordeel jij ook geplaatst word, dat er ook een Bevrijder is. Gisteren hoorde ik een schitterende preek over de waarheid. Hoe vaak slaan wij elkaar er niet mee om de oren. Maar stop daar maar mee. De enige waarheid is een persoon. Hij is geslagen, bespot, te schande gezet, en heeft al onze schulden en veroordelingen met zich meegedragen aan het kruis. Hij die de Weg, de Waarheid en het Leven is. Wanneer je deze waarheid meeneemt naar iemand anders, dan ontstaat er geen kloof. Ja soms kan het wel confronterend zijn. Maar dan is er ruimte om te leven, dan is er bevrijding en een weg uit de schuld. Omdat je weet: Hij werd veroordeeld voor mij.


Vergeet Hem niet mee te nemen


Wanneer je mensen aan wilt spreken mag ik je dan vragen om Jezus mee te nemen? Stel je maar voor dat Hij naast je loopt, zit op de bank of bij je staat in de groep. Probeer je eens te bedenken hoe je dan zou spreken tegen mensen die iets anders doen, dan dat jij vind dat het hoort. Want de tekst die mij het meest hierover raakt is een Bijbeltekst die mij verteld dat wij allen voor ons zelf overtuigd moeten worden van onze eigen fouten. 

Natuurlijk, u veroordeelt dit alles. Maar u bent evenmin te verontschuldigen. Het oordeel dat u over anderen velt, velt u over uzelf, want de dingen die u veroordeelt doet u zelf ook. (Romeinen 2:1)

Zodat wij die bij God kunnen brengen. Elke keer wanneer de Geest je overtuigd van iets wat tussen jou en God in staat, mogen wij weten dat er bevrijding is. Het oordeel van God? Het pint je niet vast waar je nu staat. Het wijst je de weg, zodat je kan knielen aan Zijn kruis. Daar vind je de plek waar je schoon kan worden, waar je al je schulden achter je kan laten. Zo kan je het echte leven voluit leven!

Heb jij weleens te maken gehad met veroordeling? Durf jij te delen wat dit met jou heeft gedaan?Reacties

 1. Ik hou van je advies: "Wanneer je mensen aan wilt spreken mag ik je dan vragen om Jezus mee te nemen? Stel je maar voor dat Hij naast je loopt..." Dat kun je in allerlei situaties gebruiken. Ook gewoon tijdens het huishouden doen, om onder je werk. Ja, ik heb vaak te maken gehad met veroordeling. Niet leuk!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja wat je schrijft herken ik, je kan en mag Hem overal in je meenemen. Als Hij je gered heeft dan kan je eigenlijk niet meer los zijn van Hem. Al zijn wij ons daar niet altijd even zeer van bewust.

   Lastig dat je vaak te maken hebt gehad met veroordeling. Ik wens je Zijn liefde en troost.

   Verwijderen

Een reactie posten

Ik vind het leuk als je een reactie achterlaat.
Wil je wel reageren maar niet dat jouw reactie openbaar staat?
Mail gerust naar:

schrijfgelukjes@gmail.com

Populaire posts van deze blog

Uit mijn Egypte geleid!

Ik ben de Heere, Uw God
Hij is onze Bevrijder, de Heilige, onze Redder. Hij heeft ons uit Egypte geleid! Het land wat een toevlucht lijkt, waar het lijkt alsof we beter kunnen overleven. Maar wat uiteindelijk Gods kinderen onderdrukt, en een verkeerde manier van leven aanleert. Zo verkeerd, dat het volk Israël er 40 jaar voor nodig heeft, in de woestijn, om dat af te leren. Een nieuw geslacht, wat niet is opgegroeid in Egypte, kan over de Jordaan. Ik ben ook onderweg, en ergens herken ik mij zo in de Israëlieten.


Uit mijn 'eigen' wereld geleid Egypte een land waar de Israëlieten welkom waren, wat openstaat voor de Joden. Maar als ik de Bijbel lees, dan zie ik hoe dit land, Gods volk beïnvloed. Ze waren gewend aan een dak boven hun hoofd, de eetgewoontes, aan zegeningen die het land Egypte had gegeven. Dus toen het anders werd, op het moment dat God hen uit Egypte haalde, gingen ze mopperen. Dat ken ik eigenlijk wel heel goed. God heeft mij uit mijn Egypte gehaald, waar ik hee…

Hechtingsprobleem overwonnen door God

Welke hechtingsstijl heb jij in jouw leven?
Het is een vraag die mij vaak werd gesteld afgelopen jaar. In mijn studie was hier veel aandacht voor.  Dat snap ik wel, hechting en je hechtingsstijl is heel belangrijk. Je hechtingsstijl heeft een grote invloed op je overtuigingen over jezelf en over andere (belangrijke) mensen in je omgeving. Onbewust kunnen ze veel van jouw gedrag aansturen.

Nu ik erover geleerd heb kan ik zeggen dat ik dit ook terug zie in mijn leven. Bijzondere is zelfs dat, als ik zo terugkijk, ik kan zien dat ik verschillende hechtingsstijlen heb mogen ervaren. Nu ik heb geleerd hoe hechtingsstijlen kunnen ontstaan, heb ik mezelf hierdoor ook beter leren begrijpen. Daar waar ik eerst terug keek met een bepaalde veroordeling naar mezelf:

Hoe kon je dat nu zover laten komen?  Waarom was je zo naïef? Of nog belangrijker: Waarom kwam je niet gewoon wat eerder voor jezelf op? 

Die vragen van veroordeling hebben mij nooit geholpen. Ik deed mezelf er nog meer pijn mee. Ook h…

Doorzetten

Afgelopen jaren heb ik weer nieuwe doelen in mijn leven gekregen.
Het is gaaf om weer dingen te hebben om naar toe te werken.
Zelfs al is het een reis die echt een uitdaging is.
Was ik drie jaar geleden nog gebroken, zag ik mezelf als iemand die niets kon en ook nooit zou kunnen.
Nu ben ik al aardig op reis.
Echt niet altijd een gemakkelijke weg die ik ga.
Merk dat het best pittig is.
In mijn hoofd sta ik voor veel dingen alleen.
Een hele verantwoordelijkheid als alleenstaande mama, en veel ballen in de lucht houden.
Toch besloot ik mijn kans te pakken.

Na de scheiding was HET moment.
Eindelijk was er ruimte, en kon ik aan mezelf werken.
Samen met een coach en later ook nog iemand van De Hoop, ging ik aan de slag.
Ondanks de moeilijke uitdagingen waar ze mij voorzette, deed ik het.
Ik wilde verandering.
En dat is pittig, dat vraagt doorzettingsvermogen en innerlijke kracht.
Zoveel patronen waren er gelegd, en die veranderen zit zoveel tijd in.
Maar nu kan ik zeggen, wat ben ik gegroei…